Slik kan du refinansiere med betalingsanmerkning

Tidligere har det vært slik at bankene ikke engang har giddet å vurdert lånesøknader til kunder som har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. For hvorfor skulle de det? Dette er jo mennesker som har bevist at de ikke klarer å betale regningene sine og har latt det gå så langt at de har fått en anmerkning i et offentlig betalingsregister. Allikevel er det utrolig mange nordmenn som har betalingsanmerkninger. Nettavisen publiserte en artikkel i juni 2016 som viste at så mye som 250,000 nordmenn har én eller flere registrerte anmerkninger og at tallet er stigende.

Hvorfor er det dumt å ha betalingsanmerkning når man har forbruksgjeld?

Betalingsanmerkninger kommer ikke utelukkende som en konsekvens av at man ikke nedbetaler kredittkortet eller forbrukslånet, men statistikk viser at forbruksgjeld og betalingsanmerkninger ofte har en sammenheng. Problemet oppstår når man bestemmer seg for å få styr på økonomien sin og ønsker å refinansiere gjelden sin. Det å samle alle små lån til ett stort lån for å få en bedre effektiv rente er ofte første steg på veien til gjeldsfrihet. Men med betalingsanmerkninger og løpende inkassosaker har det ikke vært noen banker som har vært interessert i å hjelpe kunder som ønsker å refinansiere. Frem til nå.

Det har nå dukket opp et par banker på det norske markedet som skiller seg litt ut fra mengden ved å kunne tilby refinansiering for nordmenn med betalingsanmerkninger og inkassosaker. De tilbyr en refinansieringsløsning som avhenger av at låntaker er villig til å sette pant i bolig for å få innvilget lånet. Enkelt forklart vil dette bety at man mister boligen sin til banken dersom man misligholder lånet over en lengre periode. Det finnes historier rundt omkring på nettet som beskriver hvordan folk har endt opp i en negativ økonomisk spiral, tatt opp forbrukslån med sikkerhet og endt opp med å miste boligen sin. Unngå å bli en del av den statistikken.

Tips til deg som søker et slikt lån

Det er to ting du skal huske på når du søker et slikt ”forbrukslån med sikkerhet”. Tenk nøye over valget ditt før du søker slike lån hos Bank2 eller noen av de andre norske bankene som tilbyr dette.

1. Refinansiering – IKKE forbrukslån.

Bruk pengene til å slette gammel gjeld. Hvis du benytter pengene til ”hva du vil” og kaster bort muligheten til å fjerne både anmerkningene og gjelden din, så kan du ende opp med å miste boligen din. Alle pengene som kommer inn på kontoen fra ditt nye forbrukslån skal altså være øremerket gjeld. Du bør ikke engang la deg friste av å ta ut et mindre beløp til forbruk og bruke resten på gjeldsnedbetaling.

DinSide oppsummerer en del av fordelene med å bli kvitt betalingsanmerkningene. Ikke bare har du større sjanse for å kunne få jobbe i en bank (ja, de sjekker faktisk kredittverdigheten din såfremt de har myndighet til det), men du vil også kunne lettere få innvilget lån i fremtiden.

2. Endre mentaliteten din til privatøkonomi.

Det er en grunn til at du kun har mulighet til å søke om forbrukslån med sikkerhet. Grunnen er at du tidligere har hatt et slepphendt forhold til det å betale regningene dine i tide. Det er på tide å innse alvoret nå.

Hvis du blir nødt til å sette noen av dine mest verdifulle eiendeler i pant for å få bukt med gjelden din, så er det også på høy tid å begynne med å forstå alvoret. Tenk deg hvis du lar ting gå like langt som du har gjort tidligere. Regningene går langt over forfallsdato, formuleringen i purrebrevene blir stadig mer aggressiv og det dukker folk opp på dørstokken din for å høre om du snart har tenkt til å betale. Da går det skeis. Igjen. Og denne gangen er konsekvensene mye mer alvorlige enn forrige gang.

Du forstår kanskje at refinansiering med betalingsanmerkninger kommer med høy risiko og dermed også (potensielt) en veldig høy pris. Selv om det bør være absolutt siste utvei ut fra gjeldsknipen, så kan det være et veldig effektivt virkemiddel for å bli kvitt gjelden. Allikevel bør du tenke deg nøye om før du setter eiendeler i sikkerhet for å få innvilget et forbrukslån. Forhør deg gjerne med venner og bekjente som har peiling på økonomi slik at de kan rådføre deg og eventuelt gi deg støtte hvis det er noe du mangler når du skal betale ned lånet.

Kilder:

Refinansiere.net/

© 2022: Willdurant.com | Easy Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress